Så hanterar du maten rätt
Att hantera livsmedel rätt är inte bara viktigt på restauranger utan också hemma i ditt eget kök. Hanterar du maten rätt minskar du risken för att du eller maten ska bli dålig.
Komihåg-lista
Här nedan hittar du en komihåg-lista för säker hantering av livsmedel.
- Tvätta händerna.
- Rengör redskap och skärbrädor ofta. Byt ut slitna och repiga skärbrädor mot nya.
- Förvara råvaror och tillagad mat åtskilt. Förvara mat väl övertäckt.
- Byt trasa ofta och använd den bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
- Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs till minst 70°C.
- Håll kylvaror kylda. Bra kylskåpstemperatur är 4–5°C. Kontrollera med termometer.
- Kyl snabbt mat som ska sparas. Kallt vattenbad kan användas, rör om för att snabba på nedkylningen.
- Varmhåll mat vid minst 60°C.
- Laga inte mat åt andra om du är eller precis har varit sjuk.
- Låt inte husdjur vistas på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.