Vad serveras till frukost?
Till frukost på kommunens förskolor och fritidshem serveras fil eller yoghurt med flingor/müsli alternativt gröt. Det kan också vara smörgås med pålägg, så som ost, skinka eller leverpastej, som serveras. Frukosten kompletteras med frukt, grönsaker eller bär.
Vad serveras till lunch?
Lunchrätterna planeras terminsvis i en menygrupp bestående av kockar, måltidsbiträden och måltidsutvecklare. Variation, näringsriktighet och uppskattning hos matgäst är några av de aspekter man tar hänsyn till. Vanligen serveras det en färsrätt, en fiskrätt, en korvrätt, en kycklingrätt och en vegetarisk rätt.
I de kök som även serverar en andrarätt planeras denne utav köken själva utifrån vad som kompletterar förstarätten bra. Till varje måltid serveras mjölk, grönsaker och knäckebröd.
Hur mycket vegetarisk kost serveras i förskolor och skolor?
I matsedeln för vårterminen 2019 serveras vegetariska rätter 20 av 133 serveringsdagar.
Vad serveras till mellanmål?
Liksom till frukost består mellanmålet ofta av fil eller yoghurt med flingor/müsli alternativt smörgås med pålägg. Smoothie och liknande kan förekomma. Frukt, grönsaker eller bär kompletterar även mellanmålet.
Hur kan vi påverka matsedeln?
Om man har synpunkter, idéer eller önskemål på maten som serveras så är ett tips att hålla ögon och öron öppna efter nästkommande matråd. Sådana anordnas med jämna mellanrum tillsammans med restaurangchefen/arbetsledaren på er skola just för att skapa en dialog mellan er som äter maten och oss som jobbar med att laga och planera den. Utöver det är man såklart alltid välkommen att ta direkt kontakt med kökspersonalen i samband med att man besöker matsalen.
Mer info om matråden hittar du här
Varför kan det inte komma fler nya rätter på matsedeln?
Detta är en balansgång. Ibland har vi lagt in ganska många nya rätter på matsedeln, men matråden tyckte då att det var för många nyheter. De ville hellre ha tillbaka de rätter som hade serverats innan. Numera försöker vi laga nya rätter som alternativ på varje skola för att testa och se om eleverna tycker om det. Är det en tillräckligt populär maträtt så kan vi sätta in den på alla skolors terminsmatsedel.
Varför görs det inte mer mat från grunden?
Av terminsmatsedelns alla maträtter lagar vi cirka 82 procent från grunden. Vi köper in färdiga köttbullar, pannbiffar, blodpudding och potatisbullar eftersom vi inte har möjlighet och tid att göra detta för egen hand till så många elever samtidigt.
Vi vill ha fler grönsakssorter!
Om ni vill ha mer variation på salladsbuffén så ta gärna upp det på matrådsträffen med köket. Inför mötet så är det bra om ni tar fram några förslag på vad ni önskar er för slags sorter.
Varför serveras inte pizza?
Vi kan servera pizza ibland på en del ställen när vi inte har lika många elever som vanligt. Att laga pizza till många samtidigt kräver många ugnar och plåtar och det tar också lång tid att göra. Men det händer som sagt ibland att vi lagar det till något extra tillfälle om vi har möjlighet att göra det på varje skola.
Är det inte bättre om maten lagas i varje kök istället för att den lagas på vissa, skickas vidare och sedan blir uppvärmd?
Det är en ekonomisk fråga. Om vi skulle laga maten på varje skola skulle kostnaderna för skolmaten öka. Varje skola kokar sin egen potatis/pasta/ris, gör sitt eget potatismos och bereder alla grönsaker och sallader till salladsbuffén.
Varför blandar ni i så mycket i grytorna?
Vi serverar både grytor med blandningar och grytor med bara sås och kött. Det är olika tycke och smak. Men det är många som gillar att se vad maten innehåller och att vi serverar produkterna var för sig.